Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ 
ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;
ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ 
Στην Βασιλική Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, δώρισαν οι Παλαιολόγοι τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Ιησού Χριστού, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και το ακάνθινο στεφάνι.
Τα Άχραντα Πάθη του Χριστού είναι τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, το Ακάνθινο Στεφάνι, τη Χλαμύδα, τον Σπόγγο, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα.
Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας
Η ιστορία της Μονής αρχίζει με τον Όσιο Λεόντιο, ο οποίος υπήρξε και ο κτήτορας της Μονής. Ο Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε περί το 1377 στη Μονεμβασιά. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Ήταν υιός του Ανδρέα Μαμωνά, δούκα της Μονεμβασίας και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ’ Παλαιολόγου.
Μετά το θάνατο της μητέρας του έγινε μοναχός.
Γύρω στα 1415 – 1420, φεύγει από Άγιο Όρος και έρχεται στο όρος Κλωκός άνω του Αιγίου και στη θέση, που σήμερα είναι το «Παλαιομονάστηρο» με τον απότομο βράχο και την αφιλόξενη γη, όπου κάνει το ασκηταριό του.
Στη συνέχεια, με την συμπαράσταση των θείων του Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων ιδρύεται μεγαλοπρεπές μοναστήρι περί το 1450.
Ο θαυμασμός των Παλαιολόγων για την αρετή του οσίου Λεοντίου ήταν μεγάλος και δωρίζουν στην Μονή τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού δηλαδή τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, τον ακάνθινο Στεφάνι, την Χλαμύδα, τον Σπόγγο, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα.
Η αρχική αυτή Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους το 1500 και 1620. Μετά τη δεύτερη αυτή καταστροφή κτίζεται η Μονή στη σημερινή επίπεδη τοποθεσία κοντά στον Σελινούντα, επ’ ονόματι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και γίνεται πλέον γνωστή σαν Μονή των Ταξιαρχών. Καταστρέφεται και πάλι το έτος 1772 από τους Τουρκαλβανούς κατά τα Ορλωφικά.
Σε διάστημα τριών ετών – δηλαδή το 1775 κτίζεται η σημερινή μορφή της Μονής. Από το σχέδιο του B.G. Barsky, γνωρίζουμε την προγενέστερη μορφή της Μονής. Το καθολικό της είναι Σταυρόσχημο, τετρακίονο, καμαρωτό, με οκταγωνικό τρούλο και μαρμαροσκάλιστα παράθυρα, ενώ στολίζεται με αγιογραφίες των Δ.Κ.Φάνελλη, Α. Μανέλη και Ι. Οικονόμου.
Οι Πνευματικοί Θησαυροί της Μονής:
«Τα Άχραντα Πάθη»
Aποτελούν θησαυρό και καύχημα της μονής. Δώρο των Θωμά και Δημήτριου Παλαιολόγων στον κτήτορα της μονής, ανιψιό τους, Όσιο Λεόντιο. Μέσα σε υστεροβυζαντινό κιβώτιο φυλάσσονται μεγάλα τεμάχια τίμιου ξύλου, ακάνθινου στεφάνου, χλαμύδας, σπόγγου, σφυριλατο μαρμαρο από τον Πανάγιο τάφο οπου και ειναι τοποθετημενα.
Η Κάρα Του Οσίου Λεοντίου
Η Κάρα του Οσίου Λεοντίου
Κιβώτια επιχρυσωμένα, ξύλινα έχοντας μέσα μικρότερες λειψανοθήκες, με λείψανα: Αγ. Ιωάννη του Ελεήμονος, του Αγ. Χαραλάμπους, μέρος της κάρας του Αγ. Ξενοφώντος, του Αγ. Γεωργίου, Παντελεήμονος, Βασιλείου, Μαρίνης, Αρτεμίου. Λείψανα Αγ. Ιωάννου Προδρόμου, μέρος της κάρας Αγ. Κυριακής, Αγ. Στεφάνου, μέρος της χείρας Αρέθα κ.λ.π. Όλα αυτά τα ιερά λείψανα (περίπου 120 στον αριθμό) είναι προσφορά πλούσιων μεγάλων μονών σε λείψανα, όπου η κάθε μία εμπιστευόταν μικρό μέρος του θησαυρού της στη μονή των Ταξιαρχών, ιδιαίτερα μετά από κάθε καταστροφή της μονής.
Xρυσοκέντητα Άμφια Και Καλύμματα
Μεγάλης αξίας είναι τα ιερά άμφια κληρικών όλων των βαθμών που φυλάσσονται στην έκθεση της μονής. Η ιδέα της περισυλλογής ήταν του αειμνήστου Μητροπολίτη Καλαβρύτων της Αιγιαλείας, Αγαθονίκου και πρόκειται για:
Μια θαυμάσια αρχιερατική στολή του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’.
Tο Ωμοφόριο και επιμάνικα Nεοφύτου, ωμοφόριο Μεθόδου Μητροπολίτη Αγκύρας, επιμάνικα Παλαιών Πατρών Θεοφάνη., κλπ.
Επιτάφιος του κεντητή Αρσενίου (1589-90). Παρουσιάζει το Χριστό νεκρό επάνω σε σινδόνι την Θεοτόκο να κρατεί στην αγκαλιά της την κεφαλή του Χριστού και δίπλα τους οι δύο Μαρίες να θρηνούν, καθώς επίσης και τον Ιωάννη, τον Ιωσήφ και Νικόδημο. Η εικονογραφική αυτή σύνθεση παρουσιάζει μεγάλη φυσικότητα και έμμετρη λειτουργική επιγραφή.
Ο επιτάφιος της κεντήτριας Δέσποινας (1685).
Το πιο αξιοθαύμαστο από τα χρυσοκέντητα άμφια της μονής είναι το επιτραχήλιο της κεντήτριας Kοκώνας (1807), όπου απεικονίζει 33 πρόσωπα και τον Χριστό ευλογώντας όπως Αγ. Τριάδα, πεντηκοστής, σταύρωσης κ.λ.π..
Συλλογή σταυρών και ευαγγελίων
Η συλλογή σταυρών της μονής Ταξιαρχών είναι η αρχαιότερη και ιδιαίτερα αξιόλογη. Χαρακτηριστικά αυτών, το μεταλλικό πλαίσιο, τα οξυκόρυφα το ξύλλια, οι στριφτοί κιονίσκοι, οι πολυεδρικοί κόμβοι, τα διακοσμητικά στοιχεία γύρω απ΄τις κεραίες. Στη μονή φυλάσσονται: χρυσοσκάλιστο ενεπίγραφο ευαγγέλιο 1785, ευαγγέλιο αφιερωμένο από τον Αθηνών Προκόπιο 1889 κλπ.

*********
Τα Άχραντα Πάθη του Χριστού μας την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή κατά την ώρα της Αποκαθήλωσης (3μ.μ.) που γίνεται στην Ιερά Μονή, κατά την περιφορά τους ευωδιάζουν και πλημμυρίζουν το χώρο και τους πιστούς με την Χάρη και την Ευλογία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 
Τα θαύματα που γίνονται αμέτρητα. Ο Άγιος Καθηγούμενος π. Καλλίνικος Πουλής προστρέχει σε καλέσματα που του έχουν γίνει κατά καιρούς από περιοχές της Ελλάδος και της Κύπρου και μεταφέρει προς Ιερό προσκύνημα αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό.
Ο Άγιος Καθηγούμενος και η συνοδεία του καταβάλουν πολλές προσπάθειες για την διατήρηση και φύλαξη όλων των θησαυρών της Ιεράς Μονής παρ' ολες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 
Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών αποτελεί ένα πνευματικό θησαυρό που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να στηρίξουμε. 
Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες γι'αυτό όπως λέει και ο Γέροντας Καλλίνικος "ας είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι, μια γροθιά, και με τη δύναμη του Θεού οι δυσκολίες ξεπερνιούνται πιο εύκολα". 

 ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
 ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝΟ π. Καλλίνικος με τα Άχραντα Πάθη στην ΑργολίδαΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΛΑΒΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ

ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου