Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ


ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΑΤΑ - Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ -ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΥΡΟΥΤΑΣ
                 
της   Άννας Π. Σταυροπούλου 
Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Πατρών

                        Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014, η ενορία μας με πρωτοβουλία του εφημέριου π. Θεοφάνη  πραγματοποίησε εκδρομή με προορισμό την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Ηλείας , την Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής Ηλείας , την Αρχαία Ολυμπία και τέλος την παραλία Κουρούτας.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
                       Ξεκινήσαμε στις 7:30 και στο δρόμο πήραμε ενορίτες από την παραλία της Ακράτας και του Αιγίου. Μαζί μας επιβιβάστηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Πουλής Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας , ο οποίος πάντα μας τιμά με την παρουσία του και ενθαρρύνει κάθε μας πρωτοβουλία. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο καιρός ήταν βροχερός και η πρεσβυτέρα πριν φτάσουμε σε κάθε προορισμό μας διηγήθηκε την ιστορία του.
                        
                          Φτάσαμε στον 1ο προορισμό μας, στην Ιερά Μονή του Αγ. Νικολάου στα
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΑΤΑ
Σπάτα όπου εκεί μας υποδέχθηκε ο ιερομόναχος π. Προκόπιος. Ανάψαμε τα κεριά , προσκυνήσαμε την εικόνα , γράψαμε τα ονόματα, πήραμε λαδάκι  και μετά ακούσαμε την ιστορία της μονής. Η Μονή κτίσθηκε πριν 200 χρόνια. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την εύρεση της εικόνας : η πρώτη ότι βρέθηκε από έναν βοσκό τον οποίο καθοδήγησε το ζώο του όπου έπινε νερό από την πηγή του Αγίου και η δεύτερη είναι ότι βοσκοί από το απέναντι βουνό είδαν μια λάμψη , πήγαν και βρήκαν την εικόνα. Η Μονή γιορτάζει στις 10 Μαΐου πανηγυρικά την ημέρα της παρόδου του λειψάνου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας. Την ημέρα αυτή χιλιάδες πιστοί πηγαίνουν και προσκυνούν. Ακόμα και ζώα πηγαίνουν , προσκυνούν και φεύγουν χωρίς να ενοχλούν τους προσκυνητές ή να βρωμίζουν την μονή. Το μοναστήρι είχε και ορφανοτροφείο το οποίο τώρα έχει μεταβληθεί σε κέντρο κακοποιημένων γυναικών.
Ευχαριστήσαμε για την φιλοξενία και συνεχίσαμε την διαδρομή.

                      Ο δεύτερος προορισμός ήταν η Ιερά Μονή της Παναγίας της Κρεμαστής. Ο
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ
δρόμος ήταν αρκετός αλλά όταν φτάσαμε στην μονή εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά της και έμοιαζε κρεμασμένη στο βράχο. Κατεβήκαμε από το πούλμαν και σιγά-σιγά ανεβήκαμε πάνω στην εκκλησία. Εκεί προσκυνήσαμε και μια μοναχή μας είπε την ιστορία της μονής. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε πριν 800 χρόνια από βοσκούς της περιοχής όπου τα βράδια έβλεπαν φως. Στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν πυγολαμπίδες αλλά μετά πήγαν να δουν τι είναι , εκεί βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας  μέσα στο σπήλαιο να αιωρείται, απ' αυτό ονομάστηκε Κρεμαστή. Ακόμα μας διηγήθηκε για την φωτιά του 2002 και τον ηρωισμό που έδειξε μια μοναχή για να σώσει την εικόνα της Παναγίας αλλά δεν τα κατάφερε. Πήγαμε στην τρύπα όπου πάνω σ' αυτή μέχρι σήμερα οι πιστοί περνούν τα άρρωστα παιδιά τους για να γίνουν καλά. Η Παναγία η Κρεμαστή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και κάνει αρκετά θαύματα. Χιλιάδες πιστοί από την Αχαΐα και την Ηλεία προσκυνούν την εικόνα της. Οι μοναχές μας αποχαιρέτησαν και τις ευχαριστήσαμε για όσα μας πρόσφεραν.

                 Τρίτος προορισμός η Αρχαία Ολυμπία όπου εκεί ο καθένας είχε ελεύθερο
χρόνο να φάει , να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και να κάνει βόλτα στα τουριστικά καταστήματα. Μια πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό , ένας τόπος όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες , βρισκόταν  το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός και στις μέρες μας υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος και ένα μουσείο γεμάτο ευρήματα πηλοπλαστικής ,όπλα , μετάλλια και αξιοθαύμαστα αγάλματα.

                   Τελευταίος προορισμός πριν την επιστροφή μας, ήταν η Κουρούτα γνωστή παραλία της Αμαλιάδας. Οι μικροί της παρέας δηλαδή τα παιδιά του κατηχητικού ήθελαν να κάνουν μπάνιο αλλά ο καιρός τους το απαγόρευσε. Ένα ξαφνικό μπουρίνι που ερχόταν με "μανία" από το βάθος του Ιονίου, μας ξεσήκωσε άρον άρον από όπου είχαμε βολευτεί και μεταφερθήκαμε στο εσωτερικό της καφετέριας όπου και απολαύσαμε το καφεδάκι μας μετά καταιγίδος κοιτάζοντας την φουρτουνιασμένη θάλασσα και την βροχή. 
               Μετά πήραμε το δρόμο της επιστροφής , τραγουδώντας και γελώντας. Αφήσαμε τους άλλους ενορίτες και φτάσαμε στο χωριό μας.

Ο γέροντας Καλλίνικος με το πνευματικό του παιδί
 π. Θεοφάνη ανεβαίνουν στην Ι.Μ Κρεμαστης
                  Ευχαριστούμε πολύ τον π. Θεοφάνη και την πρεσβυτέρα  που οργάνωσαν  αυτή την εκδρομή καθώς επίσης και την κα Μαχη Σταυροπούλου για την πολύτιμη βοήθειά της. Όλους όσους συμμετείχαν από την  ενορία μας και των άλλων περιοχών για να γίνει η εκδρομή. 
                     Επιπλέον, ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Πουλή ο οποίος μας συντρόφευσε και σ'αυτή μας την εκδρομή.  Η παρουσία του θα μας γεμίζει πάντα χαρά.
                       Ευχόμαστε σύντομα να ακολουθήσει και  κάποια άλλη  !!!!!!!

Ακολουθεί φωτορεπορταζ....

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ

Ο π. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΜΑΣ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΔΙΑΚΡΊΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ π. ΘΕΟΦΑΝΗ ΤΟΝ π. ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΜΑΣ


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ...

ΜΙΑ ΚΛΕΦΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΑΡΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ

Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΕΙΚΟΝΑ

ΔΕΞΙΑ κα ΚΟΥΛΑ - ΓΙΩΤΑ -ΜΑΡΙΑ

Ο ΠΑΤΕΡ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΟΥΛΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ



ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ.....

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ

ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ.........

                                                                                           

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥ


ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2014


              Στις 17 Αυγούστου του 2014 πραγματοποιήθηκε στην Άμπελο εκδήλωση από το κατηχητικό σχολείο της Ενορίας μας υπό την επιμέλεια του εφημέριού μας π. Θεοφάνη Γκοτσόπουλο.  Η εκδήλωση έγινε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.
Τα παιδιά του κατηχητικού παρουσίασαν δυο θεατρικά μονόπρακτα με θέματα τον βίο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και για την Αργία της Κυριακής. 
            Στην εκδήλωσή μας παρευρέθηκαν ο Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Πουλής Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ακράτας π. Παναγιώτης Δεληγιάννης , ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγείρας π. Χαράλαμπος Καρούζος , ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μεντζελίδης εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Κραθίου και ο Οικονόμος π. Πέτρος Κορδοτός του Ιερού Ναού Αγ. Μαρίνας Μυρτιάς Αιγίου, ο τ. Αντιδήμαρχος Ακράτας κ. Βασίλης Ανδρουτσόπουλος , οι ενορίτες καθώς και πλήθος κόσμου από τις όμορες ενορίες.
            Η εκδήλωση άρχισε με τον Εθνικό Ύμνο και στην συνέχεια ακολούθησε η αφήγηση για τον βίο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από την υπογράφων.
Το πρώτο θεατρικό που παρουσίασαν τα παιδιά αφορούσε τον Άγιο των Σκλάβων Κοσμά τον Αιτωλό και τις διδαχές αυτού. Τον οποίο ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Επίσης συμμετείχαν οι Τσάλαφος Δημήτρης, Τσάλαφος Παναγιώτης, ο Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος , ο Θεόδωρος Πλιατσικούρας, ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, η Μαριλένα Ρόγκα , Αλέξανδρος Μανωλόπουλος.
            Ακολούθησε ομιλία με θέμα την κατάργηση της αργίας της  Κυριακής και έπειτα η Θεοδώρα Σταυροπούλου , ο Αλέξανδρος Μανωλόπουλος , ο Θεόδωρος Πλιατσικούρας και ο Παναγιώτης Πετσαλάρι ερμήνευσαν την Ανέζα , τον Σηφογιάννη, τον Αγά του Σούμπασι και τον ιερέα αντίστοιχα σε απόσπασμα του  έργου  του Ιωἀννη Κονδυλάκη «Το Κακό Συναπάντημα», με το οποίο όλοι οι παρευρισκόμενοι στην γιορτή γέλασαν, χειροκρότησαν τα παιδιά και προβληματίστηκαν.
Στην συνέχεια ακολούθησε χορευτικό από τα κορίτσια του κατηχητικού Γιωργία Παπαδιαμαντοπούλου , Αλεξάνδρα Σαλίαϊ , Μαρια-Ελένη Μπάλτα , Ιωάννα Πετσαλάρι,  Θεοδώρα Σταυροπούλου και η  Μαριλένα Ρόγκα.
            Και την γιορτή έκλεισε ο πατήρ Καλλίνικος του οποίου ζητήθηκε να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Ως πνευματικός πατέρας των παιδιών τα συνεχάρει για την σπουδαία δουλειά που έκαναν, καθώς επίσης αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Κοσμά αλλά και στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Τα λόγια του οποίου προβλημάτισαν και ταυτόχρονα ενθουσίασαν το κοινό.
            Δωρεάν εδέσματα και ποτά προσφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο καθώς και δώρα σε όλα τα παιδιά που παρακολούθησαν την γιορτή. Ο DJ Πάνος ( Παναγιώτης Ντζελβές ) φρόντισε να ξεσηκώσει το πλήθος να χορέψει στους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής ( Μάκης Τσίκος , Γιάννης Καψάλης …. Χαμοοοοοςςς !!!! )    
            Αξίζει να αναφερθούμε και στους συντελεστές της γιορτής οι οποίοι είναι : ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος ( εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Αμπέλου ) , οι Γιάννης Σταυρόπουλος, ο Βασίλης Δημόπουλος, ο Γεώργιος Νιαράκης , ο Βασίλης Σερεντέλος οι οποίοι βοήθησαν στο στήσιμο της γιορτής. Επίσης , άξιες συγχαρητηρίων είναι οι κυρίες της ενορίας οι οποίες πρόθυμα συνεργάστηκαν για την εξυπηρέτηση του κόσμου. ( Μαρία Σταυροπούλου, Αγγελική Ρομπόκου, Βίκυ Καλαντζή, Μαρία Γιαννοπούλου, Ελένη Λυμπεροπούλου, Δήμητρα Γουμπούρου,  Αναστασία Θεοχαροπούλου, Λία Ρουσιά, Παναγιώτα Σταυροπουλου).
            Η προσφορά του Θάνου Σταυρόπουλου στην ηχητική κάλυψη της γιορτής ήταν εις μνήμη του πατρός του Γεωργίου και ακόμα η  βιντεοφωτογραφική κάλυψη από τον Χρήστο Γ. Σταυρόπουλο.
            Τέλος οι επίτροποι  της ενορίας συνέβαλαν και αυτοί στον όλο συντονισμό της γιορτής.

Συγχαρητήρια σε όλους!!!!

Το κείμενο επιμελήθηκε η Άννα Π. Σταυροπούλου


Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΚΟΥΣΙΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ "Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ" 



Αφήγηση από την Άννα Σταυροπούλου


ΘΕΑΤΡΙΚΟ " ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΆΝΤΗΜΑ"









Dj PANOS





















π. Καλλίνικος Πουλής πνευματικός πατέρας των κατηχητόπουλων, απευθύνει χαιρετσμό








ο π. Θεοφάνης μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά


Από αριστερά ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος και ο Χρήστος Σταυρόπουλος

Γιάννης Σταυρόπουλος - Dj Panos






















Από αριστερά Ελένη Λυμπεροπούλου, Μαρία Γιαννοπούλου,
 Δήμητρα Γουμπούρου, Βίκυ Καλαντζή

Η Μαρία Σταυροπούλου επί το έργο

Τα φαγητά τελείωσαν........
















........και του χρόνου !!!!!!

μαζεύουμε τώρα....

Ο Γιάννάκης και τα άλλα παιδιά .....

αφιερωμένο....